Socials

Tips van Hilde: het tweede sollicitatiegesprek

Een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is goud waard. In het eerste gesprek heb je kennis met ons kunnen maken en wat meer te horen gekregen over de functie. Zet voor jezelf nog eens op papier welke vragen je nog hebt n.a.v. dit eerste gesprek. Denk ook alvast eens na over waarom jij de kandidaat bent die we zoeken. Waarom is deze functie jou op het lijf geschreven, welke kennis en/of vaardigheden neem je mee die waardevol zijn voor het bedrijf en kijkende naar de functie waar liggen nog ontwikkelmogelijkheden. Wat zijn je ambities, wat verwacht je van ons maar ook wat breng je zelf al mee. Hoe duidelijker je het beeld voor jezelf hebt hoe makkelijker ons je daarin tijdens het gesprek mee kan nemen.

Ontspan en geniet

Ontspan en geniet. Je bent immers uitgenodigd voor een tweede gesprek, dus je hebt onze interesse in ieder geval al te pakken.

Enthousiasme

Steek jouw enthousiasme en interesse niet onder de banken maar laat het zien en horen. Enthousiasme werkt immers aanstekelijk. Hoe? Jouw enthousiasme en interesse kan je o.a. laten blijken door de vragen die je stelt. Dit kunnen bijvoorbeeld vragen zijn over de rol, het team waarin je komt te werken of de organisatie. Ik kan me zo voorstellen dat je wil weten wat er van jou wordt verwacht tijdens de eerste zes maanden? Is deze rol nieuw? Zo niet, hoe is deze ontstaan? Hoe definieert je de bedrijfscultuur? Welke mogelijkheden zijn er voor jouw professionele ontwikkeling? Welke vaardigheden/skills zitten er allemaal al in het team? Weet dat wanneer je zulke vragen stelt je ook een weder vraag kan verwachten (zo zijn we dan ook wel weer). Mocht je bijvoorbeeld vragen naar een inwerktraject, heb dan voor jezelf ook al nagedacht over wat daarin voor jou belangrijk is en hoe je het zou aanpakken. Mooie win win, je krijgt immers antwoord op je vragen en kan ons meteen laten zien dat je er zelf ook reeds over nagedacht hebt.

Proactief

Loopt het gesprek ten einde en heb je nog twijfels, meestal is een halve dag meelopen prima te organiseren. Sta je te springen om te starten, zorg dan dat je met het verlaten van het gesprek weet wanneer je de terugkoppeling kunt verwachten. En mocht je naar huis rijden of de online meeting hebben beƫindigd en je wil nog iets aanvullen, vragen en/of ergens op terugkomen, bel of mail gerust. Proactieve houding, daar houden we van.